Harmonie, gezelligheid en balans: dat wil toch iedereen? Helaas is het niet altijd makkelijk alle ballen in de lucht te houden, een gezellige en harmonieuze sfeer te ervaren/ creëren en te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij. Bij Addenda kunnen gezinnen terecht voor ambulante begeleiding.
Ambulante begeleiding is breed inzetbaar; van praktische ondersteuning in de opvoeding, toepassen van de handreikingen vanuit de behandeling in de thuissituatie tot aan het bemiddelen in een (v)echtscheiding. Vaak is de ambulante begeleiding ook een laagdrempelige manier om motivatie voor therapie te verhogen, of het begeleiden van een nazorgtraject na een psychologische behandeling. De begeleider werkt ambulant dus is zeer flexibel in het aantal afspraken, de locatie en de strekking. We doen wat nodig is!
Samenwerking met een psycholoog
Vaak worden kinderen en jongeren bij Addenda aangemeld voor een individueel traject, terwijl er in het gezin ook ruimte is voor groei. Om een extra boost te geven in de ontwikkeling, kan de inzet van een ambulante begeleider versterkend werken. Een actieve samenwerking tussen de psycholoog en de begeleider zorgt vaak voor snelle en blijvende vooruitgang.
Wanneer?
De ambulante begeleider kan onder andere helpen bij:
- Versterken van opvoedingsvaardigheden en zelfvertrouwen van ouders
- Toepassen van de handreikingen van sessies bij psycholoog/ orthopedagoog in het dagelijks leven
- Escalaties in de thuissituatie of op school
- Ondersteuning gezinsleden bij contacten met diverse instanties
- Helpen bij schoolverzuim
Hoe ziet een traject eruit?
Er vindt altijd een kennismakingsgesprek plaats tussen het gezin (of een aantal daarvan) en de hulpverlener van Addenda. Samen wordt besproken welke doelen er zijn voor het traject. Het kan voorkomen dat er naast de ambulante begeleiding ook individuele hulp voor één van de kinderen wordt ingezet. Wat er wordt gedaan is afhankelijk van de vraag, wensen en behoeften van het gezin/ de gezinsleden. Afspraken kunnen thuis, bij Addenda of elders plaatsvinden. We doen wat fijn en passend is!
Hoe lang duurt ambulante begeleiding?
Dit is afhankelijk van de vraag die er ligt. De duur kan variëren van een aantal weken tot meer dan een jaar. Na het kennismakingsgesprek kan Addenda een inschatting maken van het aantal sessies. Wanneer een jeugdconsulent betrokken is, wordt de duur en de frequentie met hen afgestemd.
Meer weten over ambulante begeleiding?
Neem gerust contact met ons op