Dyslexie

Wat is dyslexie? 

Officieel wordt dyslexie in Nederland aangeduid als: “Een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.” Bij dyslexie gaat lezen, spellen en ook zelfs schrijven, gezien de leeftijd en het onderwijsniveau, veel te moeizaam, terwijl een kind wel een gemiddelde intelligentie heeft. Zowel lees- als spellingproblemen kunnen voorkomen, maar dit kan ook los van elkaar. Hardnekkigheid is een belangrijk kenmerk van dyslexie, niet alleen bij het leren lezen en spellen, maar ook bij het snel en vlot kunnen lezen.

Bij aanvraag van een onderzoek of begeleiding wordt vaak gesproken over ernstige dyslexie. Ernstig betekent dat het probleem met lezen en/of spellen zeer hardnekkig en hevig is (en dat ondanks goed onderwijs met intensieve, extra ondersteuning toch te weinig vooruitgang gezien wordt).

Psychologie voor jeugd, volwassenen en gezin

Wanneer dyslexieonderzoek?

Als de lees- en/of spellingontwikkeling ernstig achterblijft ondanks intensieve extra begeleiding binnen school, kan je kind in aanmerking komen voor een vergoed dyslexieonderzoek. De intern begeleider kan in overleg met de poortwachter van het samenwerkingsverband beoordelen of dit bij jouw kind het geval is. Komt je kind in aanmerking voor een dyslexieonderzoek, dan dient bij de gemeente een zogenaamde beschikking te worden aangevraagd waarmee je je kind kunt aanmelden voor (een vergoed) onderzoek bij Addenda.

Als je de beschikking in bezit hebt, kun je je kind aanmelden bij Addenda en zal de volgende informatie opgevraagd worden:

  • Het verslag van het advies vanuit het samenwerkingsverband.
  • De beschikking verstrekt vanuit de gemeente
  • Handelingsplannen van de geboden hulp op school
  • De LVS (niet-methodetoetsen) gegevens

    Hoe ziet een onderzoek eruit?

    Het onderzoek start met een intakegesprek waarin de (leer)ontwikkeling van je kind in kaart wordt gebracht. Daarna volgen twee onderzoeksmomenten waarin diverse betrouwbare tests worden afgenomen. Het niveau van lezen en spellen wordt bepaald en onderzoek volgt naar vaardigheden waarop kinderen met dyslexie uitvallen, de zogenaamde dyslexie-indicatoren. Ook het in kaart brengen van de intelligentie is een vast onderdeel van onderzoek. Tenslotte wordt bekeken of er aanverwante problemen zijn, die vaak samengaan met dyslexie. Op basis hiervan kan geconcludeerd worden of er sprake is van (ernstige) dyslexie. Er volgt een gesprek waarin de uitkomsten worden besproken en advies wordt gegeven. Alle bevindingen worden in een verslag samengevat. Wanneer sprake is van dyslexie ontvangt je kind een dyslexieverklaring waarmee hij/zij aanpassingen in het onderwijs kan krijgen.

    Wanneer dyslexiebehandeling?

    Als uit onderzoek is gebleken dat bij jouw kind sprake is van ernstige dyslexie wordt een dyslexieverklaring opgesteld. Daarna kan een behandeltraject volgen.

    Hoe ziet een behandeling eruit?

    Een (ruim) jaar lang wordt wekelijks 45 minuten individueel met je kind gewerkt aan het verbeteren van klankgevoel en het vergroten van de lees- en spellingvaardigheden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende bewezen effectieve methodes. Je kind krijgt huiswerk mee om ook thuis met het geleerde te oefenen. Dit vergt inzet van ouders en kind, maar we zien dat een actieve houding het resultaat van de behandeling aanzienlijk verbetert! Om de motivatie van je kind vast te houden, wordt vooral beloond op het proces en de inzet en minder op het resultaat. We gebruiken een beloningssysteem om dit te ondersteunen. Er is aandacht voor het vergroten van plezier in lezen en spellen, alsook voor het mentale welzijn van je kind (denk daarbij aan uitleg over dyslexie en de gevolgen daarvan en het behouden van voldoende zelfvertrouwen).

    Vergoeding?

    Wordt dyslexieonderzoek vergoed?

     

    Als na overleg tussen de intern begeleider van school en het samenwerkingsverband blijkt dat je kind in aanmerking komt voor dyslexieonderzoek en de gemeente geeft hiertoe een beschikking af, dan wordt het onderzoek volledig vergoed.

    Wanneer je kind niet in aanmerking komt voor vergoeding, maar er wel vermoedens zijn van dyslexie, bestaat de mogelijkheid het onderzoek zelf te bekostigen. Vooraf zal er door ons gescreend worden of je kind in aanmerking komt voor een onderzoek op eigen kosten. De totale kosten bedragen in dat geval € 1375,-. Als er nog recente IQ-resultaten beschikbaar zijn, wordt dit binnen het onderzoek niet opnieuw onderzocht en zijn de totale kosten €1150,-. Het is echter belangrijk een weloverwogen beslissing te nemen om in deze situatie onderzoek te verrichten, waarbij goed gekeken moet worden naar de vraag waarom het onderzoek in eerste instantie niet vergoed wordt. Hierbij kunnen diverse redenen een rol spelen, waardoor wellicht eerst andere stappen gewenst zijn om jouw kind optimaal tot leren te laten komen.

     

    Wordt dyslexiebehandeling vergoed?

     

    Op basis van een verklaring van ernstige dyslexie kan een beschikking bij de gemeente worden aangevraagd voor dyslexiebehandeling. Hiermee wordt een behandeling voor dyslexie volledig vergoed.

    IQ test voor kinderen zwaar?

    Weten wat een dyslexie onderzoek kan betekenen?

    Neem gerust contact met ons op en laat ons je adviseren

    2449

    Ben jij onze nieuwe collega?

    Jeugdbehandelaar

     

    Psycholoog Volwassenenzorg

    Nieuwsgierig geworden?